Een project van:

Een alternatief voor SF6-gas

23.03.2022 | Nieuws

Een alternatief voor SF6-gas
© Schneider Electric

Enedis en Schneider Electric starten een project rond een nieuwe generatie MV/LV-schakelmateriaal als alternatief voor het schadelijke SF6 (zwavelhexafluoride)-gas. SF6-gas wordt in veel middenspanningsschakelaars gebruikt. Alhoewel het gas voordelen biedt op het gebied van veiligheid en isolatie, is het het meest krachtige broeikasgas dat onder het Kyoto-protocol valt, wanneer het in de atmosfeer lekt.

Het project wordt uitgevoerd in een R&D-laboratorium van Enedis waar twee RM AirSeT RMU-schakelborden van Schneider Electric worden geïnstalleerd. Deze nieuwe schakelborden worden hier getoetst als MV-distributienetwerk. Het doel van dit experiment is om gedurende 18 maanden het gedrag van de apparatuur in verschillende elektrische configuraties te evalueren. De nabijheid van de R&D-teams van Enedis en Schneider Electric in Grenoble maakt het mogelijk deze tests uit te voeren onder strenge condities, gelijkwaardig aan praktijksituaties.

Koolstofneutraliteit in 2050
Deze innovatie vergde meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling door Schneider Electric: een nieuwe isolatietechnologie op basis van zuivere lucht die dezelfde elektrische prestaties levert als vandaag, evenals optimale veiligheid. Deze nieuwe reeks van ecologisch verantwoorde secundaire MV-distributieapparatuur biedt het dubbele voordeel van compactheid en connectiviteit die nodig is voor een efficiënt energiebeheer.

"Enedis wil haar koolstofvoetafdruk tegen 2025 met 20% verminderen. Dit project moet ons in staat stellen te innoveren om industriële oplossingen te ontwikkelen die het milieu respecteren. Innovatie speelt een belangrijke rol bij het vinden van nieuwe technische en technologische oplossingen voor de elektrische netwerken die wij exploiteren," zegt Marianne Laigneau, voorzitter van de Raad van Bestuur van Enedis.

Milieuduurzaamheid
"Bij Schneider Electric zijn we ervan overtuigd dat het beste gas zuivere lucht is. Deze groene en digitale optie zonder SF6 is de belangrijkste vooruitgang op het gebied van middenspanningsschakelaars in meer dan veertig jaar. Milieuduurzaamheid is belangrijk voor ons en voor onze klanten. De innovatie die we vandaag hebben ingezet, stelt ons in staat een duurzame oplossing te overwegen met behoud van alle voordelen die conventionele apparatuur met SF6 ons altijd heeft geboden,” verklaart Frederic Godemel, Executive Vice President, Power Systems & Services, Schneider Electric.

SF6Schneider ElectricMilieuduurzaamheidisolatietechnologieenergiebeheer

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu