Een project van:

Deuren open bij mbo techniekopleidingen Midden-Nederland

08.03.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Deuren open bij mbo techniekopleidingen Midden-Nederland
© Wij Techniek


IW Midden, Aeres Tech, BTO Barneveld en Installatiemensen Bussum houden donderdag 9 maart een open dag voor jongeren en zij-instromers die geïnteresseerd zijn in een loopbaan in de installatie- of elektrotechniek, meldt Elektropraktijk. Zij kunnen naar respectievelijk Amersfoort, Ede, Barneveld en Bussum om de trainingslocaties van deze opleiders te bezoeken.

De technische mbo-opleidingen winnen in korte tijd aan populariteit, zo blijkt uit kortgeleden door de MBO Raad gepubliceerde cijfers. Naast de energietransitie komt dat onder andere door de gunstige loopbaanperspectieven en salarissen die in de installatiebranche worden geboden.

Landelijk
Ook op andere plekken in Nederland kunnen belangstellenden terecht bij opleidingsbedrijven in de installatie- of elektrotechniek. Al deze landelijke open dagen op donderdag 9 maart zijn een gecombineerd initiatief van de samenwerkende opleidingsbedrijven in de installatie- en elektrotechniek en Wij Techniek. Zij zijn het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche.

Uitgebreid aanbod
Bezoekers kunnen kennismaken en in gesprek gaan met coaches en instructeurs over alle mogelijkheden en beroepen en ook het opleidingsaanbod en de talrijke specialisaties in deze branches. Laatste variëren van installatie en onderhoud van sanitaire en cv-installaties tot aan het werken met werktuigbouwkundige of elektrotechnische installaties. Verder zijn er nog zeer specifieke specialisaties zoals het werken met warmte- en koeltetechniek of transportinstallaties.

Kennismaken met innovaties
Bij het bezichtigen van de praktijklokalen kunnen bezoekers kennismaken met innovatieve technieken en gereedschappen die tegenwoordig gebruikt worden. “Dat helpt belangstellenden ook om beter inzicht te krijgen in wat van installatiemonteurs wordt verwacht”, zegt projectmanager Onderwijs van Wij Techniek, Hans Haring. “Het vak wordt steeds moderner en complexer. Er komen meer verantwoordelijkheden en competenties kijken bij de vakgebieden in de installatie- en elektrotechniek.”

Overstijgende zaken
Vanwege de door Haring genoemde reden is er in de opleidingen én op de werkvloer veel aandacht voor dit soort techniek overstijgende zaken. “Denk daarbij aan veiligheid, maar ook aan secuur werken en het goed lezen van technische tekeningen. Ook het belang van efficiënt communiceren met collega’s en opdrachtgevers neemt toe naarmate het vak complexer wordt. Ik denk dat bezoekers van de open dagen daarom zullen ervaren dat de opleidingen in de installatiebranche niet alleen over techniek gaan. Er is ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.”

Veel werk
De komende decennia zullen technische installatiebedrijven meer werk aangeboden krijgen dan ze met de huidige bezetting aan professionals aankunnen. “Installatiemonteurs hebben daarom de toekomst”, zegt Haring daarover. “Niet alleen de energietransitie, maar ook grootschalige nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen en de opmars van online connectiviteit, maken dat er de komende decennia veel werk is voor installatiemonteurs.”

Meer zij-instromers
Uit de meest recente onderzoekscijfers blijkt dat door de goede vooruitzichten zich naast nieuwe instromers uit het vmbo meer en meer zij-instromers melden voor de vakopleidingen in de installatiebranche. Bij Aventus uit Gelderland zijn bijvoorbeeld vorig jaar een kleine 300 studenten ouder dan 40 jaar gestart met een bbl-traject. Deze mbo-opleiding zag het aantal zij-instromers in een tijdsbestek van twee jaar verdrievoudigen. De meeste van hen zijn begonnen in de sectoren techniek en de zorg.

Adressen:
Installatiemensen Bussum - Parallelweg 1 in Bussum. IW Midden - Hardwareweg 15, Amersfoort. Aeres Tech - Zandlaan 29, Ede. BTO Barneveld - Gildeweg 18 in Barneveld. Geïnteresseerden zijn welkom van 14.00 tot 19.00 uur.

installatietechniekelektrotechniekopen dagwij techniek

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Bewust Veilig Dag 2023

29 maart 2023
09:00 - 17:00

Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland

Lees verder

Training: NEN 3140: Installatie- /werkverantwoordelijke laagspanning

5 april 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Event: Wij Techniek Ontmoetingsdagen

12 april 2023
08:45 - 15:00

Wij Techniek

Lees verder

Training: NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP)

9 mei 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu