Een project van:

De toekomst is elektrisch

14.07.2021 | Analyse Nicolien van Loon

De toekomst is elektrisch

Onlosmakelijk verbonden aan de energietransitie zijn de vermogenselektronica. Om het belang van dit essentiële onderdeel van de transitie te onderstrepen werd dit jaar de tweede editie van het Power Electronics Event gehouden.

Tijdens het webinar ‘Power Electronics in the 21st Century: A view of the challenges ahead’ keek George Papafotiou, wetenschapper aan de TU/e niet alleen naar de nieuwe uitdagingen die zich voordoen op het gebied van vermogenselektronica, maar ook naar hoe de samenvoeging van verschillende technische disciplines nieuwe onderzoekswegen kan openen om deze uitdagingen op te lossen.

Vermogenselektronica zijn overal 
Papafotiou ziet de plaats die vermogenselektronica innemen niet alleen figuurlijk verschuiven, maar ook fysiek. “Vroeger stonden alle elektronische elementen bij elkaar in de technische ruimte. Nu zie je dat de technische ruimte aan het verdwijnen is, omdat vermogenselektronica steeds meer vaker in de productielijn geïntegreerd worden.” Voor complexe processen, zoals het converteren van HVDC, zijn vermogenselektronica onmisbaar.

De overstap naar vermogenselektronica is niet te stoppen, ze zijn overal en zullen ook een belangrijke rol gaan vervullen in de energietransitie. Het conventionele elektriciteitsnetwerk beweegt steeds meer richting een digitaler grid. Op dit moment zit er nog een duidelijke scheidslijn waar de processen over worden genomen. Over twintig jaar is deze wellicht helemaal verdwenen en werken ze op elk moment samen.

Even openschroeven
Vanwege de complexiteit en hoge kosten wordt er goed nagedacht voordat vermogenselektronica in een proces geïmplementeerd worden. Op het moment dat ze niet werken, wordt het hele productieproces verstoord, wat productiviteit en soms ook kwaliteit schaadt. “Een veelgehoorde opmerking die opmars van vermogenselektronica remt, is dat met mechanische zaken je deze even open kunt schroeven en kunt repareren. Met vermogenselektronica is dit een stuk ingewikkelder,” merkt Papafotiou op. “Het is daarom zaak dat het altijd werkt en beschikbaar is. Maar hoe komen we op dat punt?”

Learn from the fleet
De energietransitie zorgt voor een grotere implementatie van vermogenselektronica, waar deze positief door beïnvloed kunnen worden. Want hoe meer ze toegepast worden, hoe meer onderzoek er gedaan kan worden. “Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen,” weet Papafotiou. “Converters in een bepaalde opstelling kunnen niet alleen hun functie vervullen, ze kunnen ook heel veel informatie geven. Die informatie is afhankelijk van de vragen die we stellen. Vragen over de omgeving, waarom zijn deze wel aan het werk, maar deze niet?  Learn from the fleet.”

Leren, vragen en het algoritme
De onderzoeker onderscheidt drie manieren om verbeteringen teweeg te brengen. Allereerst de meest voor de hand liggende; we leren van de data die we krijgen. Het nadeel hieraan is dat dit erg beperkt is. Bij de volgende aanpak, die van vragen stellen, wordt er al dichter bij het doel gekomen. ‘Welke vragen moeten we stellen om de data te krijgen die we echt nodig hebben?’ is een goed uitgangspunt om concreet te worden. Papafotiou is vooral geïnteresseerd in de derde manier, die van luisteren naar de cloud. “Wat als we verder gaan dan reageren op het advies van het algoritme? Wat als we het algoritme de keuzes laten maken? Als we dit kunnen perfectioneren, komen we tot vermogenselektronica die altijd en overal hun functies zonder haperen kunnen vervullen.” 
 

vermogenselektronicageorge papafotioupower electronicsalgoritmeenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: De Slimste Handen van Nederland

24 september 2021
13:00-15:00

CrossOver

Lees verder

Event: CIE 2021 – The Midterm Conference of the CIE

27 september 2021 - 29 september 2021
10:00 - 17:00
online

CIE

Lees verder

Event: Solar Solutions International

28 september 2021 - 30 september 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Solar Solutions International

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu