De Slimste Handen van Nederland 2023

16.03.2023 Niels van der Horst

De Slimste Handen van Nederland 2023
Bernold met de winnaar in 2022, Tom van Kolck van Vattenfall


Ken jij of werk jij met een top collega die echt een slim en technisch vakmens is? Zet diegene dan in het zonnetje door hem of haar te nomineren voor De Slimste Handen van Nederland!

Het gaat initiatiefnemer CrossOver om het individu en het promoten van de verschillende vakken in de beroepsgroep die Nederland draaiende houdt. Een technische topkracht werkt niet alleen met de handen maar ook met zijn of haar hoofd. Hij of zij is nieuwsgierig, ontwikkelt zich graag, kijkt vooruit, deelt kennis, en spreidt betrokkenheid bij het bedrijf tentoon.

Missie
CrossOver is een sociale onderneming die projectmatig werkt aan hun missie dat er voldoende technische vakmensen zijn, vooral met het oog op de energietransitie en de woningbouwcrisis. Ze helpen bedrijven en organisaties om technische vakmensen te werven én te behouden.

Miljarden en mensen
“Ze zijn nodig voor de energietransitie en de woningbouw,” zegt medeoprichter van CrossOver, Bernold Nieuwesteeg. “We hebben te weinig vakmensen om de zonnepanelen op de daken te leggen en de windmolens te bouwen. Het wordt misschien wel eens vergeten dat je er niet alleen miljarden tegenaan kan gooien maar dat je ook mensen nodig hebt. Dat begint met degenen die er zijn, te behouden voor de sector.” De positiviteit van de getuigenissen wordt daarmee geflankeerd door de kritische noot die de organisatie plaatst bij de afwezigheid van effectief beleid die mensen moet stimuleren als technicus aan de slag te gaan.

Spiegel
Naast de overheid vindt Nieuwesteeg dat ook bedrijven naar zichzelf zouden mogen kijken. “Veel ontwikkelprogramma’s, met als doel de werkdruk te verlagen, zijn vooral voor kantoorpersoneel. Denk aan een masseur die langskomt.” Hij noemt ook lange vragenlijsten met als doel feedback te genereren over zaken als stress. Op een kantoor is dat misschien bekend terrein maar voor technische vakmensen vaak niet, als ze er al tijd voor hebben. “Wij merken dat als je dat op maat maakt en het gesprek aangaat, een teamleider er achter kan komen dat het bij een monteur bijvoorbeeld thuis niet zo lekker loopt en dat hij of zij bijna uitvalt. Dat kan je dan voor zijn.”

Aantrekkelijk
“Als jij toffe verhalen hoort en maatschappelijke waardering ziet voor deze sector, maakt dat het technisch werk ook aantrekkelijk voor nieuwe mensen.” Nieuwesteeg vertelt dat het momenteel een hele goeie keus is om een technische mbo-opleiding te gaan doen. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld het hbo – waarvan mensen soms denken dat het beter is – en je kiest rechten, dan sta je achteraan in een rij juristen waarvan er veel te veel zijn. De banen zijn ook daadwerkelijk beter in de technische sector maar dat is nog niet altijd de perceptie.”

Aandacht
Nieuwesteeg ziet ook dat werknemers in de techniek vaak mensen waren en zijn die hun werk ‘gewoon’ doen. “Die kloppen zichzelf niet op de borst maar vinden dat normaal.” Het is geen groep die allerlei prestaties deelt op social media, terwijl het wel om vitale beroepen gaat, die ons bijvoorbeeld van drinkwater en elektriciteit voorzien. “Dat is ook een reden voor ons om De Slimste Handen te organiseren en die aandacht te geven.”

Mooie verhalen
“Meer dan bij de vier voorgaande edities zetten we deze keer in op die mooie verhalen. We gaan die ook delen, bijvoorbeeld via een podcast en als posts met interviews op LinkedIn, zoals de theoretisch opgeleiden onder ons dat al langer doen,” zegt Nieuwesteeg grinnikend. Uiteindelijk kiest een jury een winnaar, al is het erg lastig het ene verhaal met het andere te vergelijken. Binnen de verkiezing zijn twee categorieën: individuele en teamnominaties. Individueel gaat het om monteurs, operators, voormannen, teamleiders, iedereen die zowel met z’n hoofd als handen werkt.”

‘Perfect storm’
Nieuwesteeg: “In 2019 – toen we begonnen met de verkiezing - werd personeelstekort minder vaak als urgent probleem genoemd, dan nu. Het was toen meer iets dat kon ontstaan in de toekomst, mede door vergrijzing. Je ziet nu een soort ‘perfect storm’ ontstaan ten opzichte van vier jaar geleden.” Hij doelt daarmee op de samenkomst van de vele (negatieve) factoren die tot de huidige situatie hebben geleid: de vergrijzing speelt nu inderdaad volop en wordt vergezeld door de moeizame opgave in de bouw, de veeleisende energietransitie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis en de achterblijvende werkgevers als het gaat om behoud van hun werknemers.

Nominaties
Iedereen mag nomineren voor de Slimste Handen van 2023. De nominaties zijn afgelopen 6 maart geopend en sluiten op 11 juni. De feestelijke verkiezingsdag is vrijdag 23 juni. De mooiste verhalen krijgen dan het podium en de prijzen voor de winnaars worden uitgereikt. “Het wordt gewoon een heel leuk feestje inclusief borrel,” sluit Nieuwesteeg af. Nomineren kan hier.