Een project van:

De Slimste Handen van Nederland 2022

22.09.2022 | Actueel Nicolien van Loon

De Slimste Handen van Nederland 2022

Ieder jaar organiseert CrossOver in samenwerking met Zilveren Kruis en werkgeversvereniging WENB de wedstrijd ‘De Slimste Handen van Nederland’, waarin de doorgaans ondergewaardeerde technische vaklui in het zonnetje worden gezet. Twee genomineerden voor de categorie 'Super Team' zijn het team van Marcel Berkman, monteur bij Vattenfall en het team Jasper Baan, uitvoerder bij Liander.

CrossOver ziet hoe belangrijk de technische vakmensen zijn voor het goed verlopen van vitale functies in het land. Dankzij hun werk hebben we elektriciteit en schoon drinkwater, stapelt het vuil zich niet op en is de energietransitie mogelijk, zo valt te lezen op de website van Crossover. 

24/7 service 
"Ik werk het liefst bij mensen thuis", vertelt Berkman in een interview met AT5.  "Ik werk al 36 jaar bij het bedrijf en elke woning is anders." De verkiezingswaardering vindt hij een mooi waardering van zijn werk. “We werken natuurlijk elke dag met het hele team”, legt hij uit. “Ook in het weekend helpen we mensen met onze wachtdienst, 24/7-service en tonen we on    ze vaardigheden en kennis. 

Klussen in de tijd van de baas
Monteur Marcel Berkman ligt flink te sleutelen in een bezemkast. Hij vervangt in een woning in de Watergraafsmeer een lekkende warmte-unit van de verwarming en het drinkwater. Dat hij er veel plezier aan beleeft is iets wat hij graag benadrukt. "Ik noem het altijd maar klussen in de tijd van de baas hè", grapt de monteur. "Je hoeft geen vrij te nemen en de spullen worden geleverd. Je hebt lekker je plekje en je kan er gewoon wat leuks en moois van maken. En dat is denk ik het allerbelangrijkste."

Mooi vak
De nominatie tovert ook een glimlach op het gezicht van de handhaver van Liander, Jasper Baan, die met zijn team is genomineerd. Hij werkt minder met zijn handen, maar is wel regelmatig op de bouwplaats. "Dat is het mooie aan mijn vak, dat ik deels kantoorwerk heb en ook wel buiten bij werkzaamheden direct op de put betrokken ben", legt hij uit tijdens leidingwerkzaamheden aan de Granidastraat in Bos en Lommer. "Maar eigenlijk heb ik zelf een toezichthoudende rol, een soort birdview houden en zorgen dat alles veilig, vlekkeloos en vlot verloopt."

Vieze overalls
De wedstrijd stimuleert ook de populariteit van technische beroepen. "Er wordt ook wel eens een klein beetje neergekeken op mensen die een vieze overall aan hebben", volgens Baan. "Maar dat wil niet zeggen dat die jongens niks in hun bovenkamer hebben zitten waardoor ze met hun handen werken. Integendeel, je moet echt wel goede papieren hebben om dit werk te doen."

Tot eind augustus konden door hun vakgenoten beoordeelde experts stemmen in verschillende categorieën. Om de winnaars te eren, wordt op vrijdag een feest gehouden in de Impact Hub aan de Linneaustraat. 

De uitreiking van 2022 vindt op 23 september plaats in de Impact Hub Amsterdam maar kan ook offline bijgewoond worden. Aanmelden kan via deze link.

crossoverslimste handenmonteurtechnisch personeel

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Ronde tafel: Elektrificatie van de industrie

29 september 2022
13:30 - 15:30
Westbeat Amsterdam

Change Inc.

Lees verder

Event: Techathon 2022

10 november 2022
07:30 - 21:00
Playground 33 en ROC Midden Nederland

Techniek Nederland i.s.m. gemeente Amersfoort, Wij Techniek, TVVL en ISSO

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Event: Solar Solutions Düsseldorf

30 november 2022 - 1 december 2022
10:00 - 18:00
Messe, Düsseldorf

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu