Een project van:

De pionier: Edith Clarke

08.03.2022 | 't Hoekje Nicolien van Loon

De pionier: Edith Clarke

de pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijo╦łnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

De technieksector barst van ware pioniers: mensen, jong en oud, die belangrijk werk doen of deden waarop anderen kunnen voortbouwen. In deze rubriek brengen wij ze voor het voetlicht.

Aangezien het vandaag internationale vrouwendag is, is er geen betere kandidaat om deze serie te openen dan Edith Clarke, als de eerste vrouwelijke hoogleraar elektrotechniek aan de Universiteit van Texas in Austin. De in de draaistroom toegepaste Clarke-transformatie is naar haar vernoemd.

Eerste vrouwelijk ingenieur
Vanwege haar wiskundige achtergrond was het mogelijk voor Clarke om bekendheid te verwerven in het vakgebied van de elektrotechniek. Op 8 februari 1926 presenteerde ze als eerste vrouwelijk ingenieur een artikel op de jaarlijkse bijeenkomst van het American Institute of Electrical Engineers (AIEE). Het artikel, getiteld Steady-state stability in Transmission Systems beschreef hoe hyperbolische functies gebruikt konden worden om het maximale vermogen van een elektriciteitsnet te bepalen zonder dat deze instabiel wordt.

Omdat elektriciteit over steeds langere afstanden getransporteerd moest worden, wat leidde tot grotere belastingen en meer kans op systeeminstabiliteit, was dit een belangrijk artikel. Haar artikel leverde een rekenkundig model op dat toegepast kon worden op grotere systemen. Twee van haar latere artikelen kregen prijzen: de Best Regional Paper Prize in 1932 en de Best Nationale Paper Prize in 1944. Ook schreef ze in 1943 een invloedrijk, tweedelig leerboek op het gebied van de energietechniek, Circuit Analysis of AC Power Systems, gebaseerd op haar aantekeningen voor lezingen aan GE-ingenieurs.

Biografie
Clarke werd geboren in Howard County, Maryland op 10 februari 1883, als een van de negen kinderen van de advocaat John Ridgely Clarke en Susan Dorsey Owings. Haar ouders overleden toen zij twaalf jaar oud was, waarop een oudere zus de opvoeding op zich nam. Het geld van de erfenis heeft ze later gebruikt om wiskunde en astronomie te studeren aan Vassar College, waar ze in 1908 als bachelor afstudeerde.

Docent
Hierna werkt ze als docent wis- en natuurkunde aan een private meisjeschool in San Francisco en aan Marshall College. In 1911 ging ze opnieuw studeren. Civiele techniek ditmaal, aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Een zomerbaan als computer-assistent bij AT&T-onderzoeker George A. Campbell bleek zo interessant dat ze na de zomer aanbleef als "rekenaar" bij AT&T. Ze rekende hier met wiskundige methoden om problemen van elektrische transmissies over lange afstand op te lossen. Ze bleef studeren in de avonduren, elektrotechniek aan de Columbia-universiteit.

Master
Ze verliet AT&T in 1918 om een opleiding elektrotechniek te volgen aan het Massachusetts Institute of Technology, waar ze in juni 1919 als eerste vrouwelijke student van die opleiding een mastergraad wist te behalen. Haar proefschrift, begeleid door Arthur Edwin Kennelly kreeg de titel: "Behavior of a lumpy artificial transmission line as the frequency is indefinitely increased".

Uitvinder
Toen ze geen werk als ingenieur kon vinden, ging Clarke bij General Electric (GE) in Schenectady aan de slag als computer-toezichthouder op de afdeling Turbine Engineering. Hier vond ze de Clarke-calculator uit. Dit is een eenvoudige grafisch apparaat die vergelijkingen oploste met betrekking tot elektrische stroom, spanning en impedantie in hoogspanningsnetten. Het bijzondere aan dit apparaat was, dat het lineaire vergelijkingen met hyperbolische functies tien keer sneller kon oplossen dan eerdere toegepaste methoden. In 1921 diende ze voor deze rekenmachine een patent in, die in 1925 aan haar werd verleend.

Elektritechnicus
Clarke nam een jaar verlof op om natuurkunde te doceren aan het Constantinopel Women's College in Turkije. Bij haar terugkomst bij GE op de afdeling Central Station Engineering, ging ze aan de slag als de eerste professionele vrouwelijke elektrotechnicus in de Verenigde Staten. Ze pensioneerde bij General Electric in 1945, waarna ze van 1947 tot 1956 de functie van hoogleraar elektrotechniek aan de Universiteit van Texas in Austin op zich nam.

56 jaar na haar dood, in 2015 werd Clarke postuum opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.

internationale vrouwendagpioniereditch clarkeelektrotechniekACAC power systems

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu