Een project van:

De invloed van het Klimaatakkoord op noodverlichting

28.10.2022 | Nieuws Niels van der Horst

De invloed van het Klimaatakkoord op noodverlichting

In 2050 willen de Europese overheden geen broeikasgassen meer uitstoten. Of te wel: de hele industrie produceert via duurzame elektriciteit die voornamelijk van windturbines en zonnepanelen(velden) afkomstig zal zijn. Voor 2030 is er de doelstelling om de CO2-uitstoot al een stuk omlaag te krijgen. Eén van de gevolgen voor de industrie in Europa is dat deze duidelijk efficiënter zal moeten worden. “Welke invloed heeft het Klimaatakkoord op noodverlichting?” vraagt de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting (NVFN) zich af.

In het Klimaatakkoord valt de ongenoemde noodverlichting onder de thema’s gebouwde omgeving en elektriciteit. Vooral waar de elektriciteit vandaan komt en het verbruik van gebouwen worden besproken.

Grillig
In 2030 zal 70 procent van de elektriciteit van zon en wind afkomstig en daarmee duurzaam zijn. De elektriciteitvraag zal over acht jaar ook gestegen zijn. Dit komt door de groei in het aantal elektrische auto’s en apparaten en omdat de industrie en woningen overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame elektriciteit. Zonneschijn en wind maken deel uit van het weer en zijn grillig. Meer en meer energie is daar afhankelijk van, waardoor voor het behoud van een betrouwbare levering maatregelen nodig zullen zijn.

Gebouwde omgeving
In 2050 moeten 7 miljoen woningen plus 1 miljoen gebouwen aardgasvrij zijn. Dat houdt in isoleren en het inzetten van duurzame energie. Stap 1: 1,5 miljoen bestaande woningen moeten in 2030 verduurzaamd zijn. Gemeenten hebben plannen gemaakt en realiseren de uitvoering wijk voor wijk en betrekken de bewoners bij het proces. Insteek is dat de investeringen in de verduurzaming betaald kunnen worden van het geld dat op de energierekeningen wordt bespaard.

Ledverlichting
14% van ons stroomverbruik betreft verlichting. Ledlampen gebruiken ongeveer 50% minder energie dan tl-buizen. Zeker bij de continu brandende vluchtwegaanduiding levert dit flinke verschillen op. Daarbij hoeft ledverlichting minder vaak vervangen te worden en is de levensduur het tienvoudige van de nu gebruikelijke verlichting. Dat levert ook een aanzienlijke besparing op qua onderhoudskosten. Alle NVFN-leden werken met ledlampen en vervangen de tl-verlichting die nog in gebruik is.

LEDverlichtingnoodverlichtingnvfnklimaatakkoordverduurzaming

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Amsterdam Light Festival

1 december 2022 - 22 januari 2023
17:00 - 23:00
Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Lees verder

Training: Kennissessie Lichthinder

19 januari 2023
09:30 - 17:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Solar Solutions International
14 maart 2023 - 16 maart 2023
10:00 - 17:00
Expo Greater Amsterdam

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu