Een project van:

De inductiekookplaat als stroomvoorziener

30.01.2023 | Nieuws Niels van der Horst

De inductiekookplaat als stroomvoorziener
© Wireless Power Consortium


Het Wireless Power Consortium heeft op de kortgeleden gehouden Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas laten zien dat je via een inductiekookplaat meer kan dan alleen koken. Zo is het via deze kookplaat bijvoorbeeld ook mogelijk om een blender of broodrooster van stroom te voorzien. Daar is een nieuwe standaard voor bedacht, meldt Engineersonline.

Het consortium gebruikt technologie die sterk lijkt op die voor het draadloos opladen van de mobiele telefoon, alleen dan voor een vermogen tot 2200 watt. Voor mobieltjes was door het consortium al de Qi-standaard ontwikkeld, nu is daar voor snoerloze keukenapparatuur de Ki-standaard aan toegevoegd.

Ki-standaard
Deze standaard definieert vermogenstransmitters die kleine(re) apparaten van stroom voorzien. Daarbij worden broodroosters, waterkokers, koffiezetapparaten, blenders en airfryers  op de transmitter gezet. De transmitters kunnen in inductiekookplaten worden verwerkt of onder een standaard niet-metalen aanrecht, tafel of kookplaat worden geplaatst.

Keukenpraktijk
In de praktijk kan de keukenapparatuur naast een pan op de kookplaat worden gezet. Wanneer een apparaat eraf wordt gehaald, voelt het plaatoppervlak gewoon koud aan. De apparatuur schakelt dan ook per direct uit. Ter extra beveiliging start een apparaat niet mocht de schakelaar ervan al op ‘aan’ staan terwijl het op de plaat wordt gezet. De gebruiker ziet een knipperend lampje als waarschuwing dat het keukenapparaat eerst uitgezet moet worden en vervolgens weer aan om het te kunnen gebruiken.

inductiekookplaatwireless keukenapparatuurkeukenapparatuur

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Bewust Veilig Dag 2023

29 maart 2023
09:00 - 17:00

Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland

Lees verder

Training: NEN 3140: Installatie- /werkverantwoordelijke laagspanning

5 april 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Event: Wij Techniek Ontmoetingsdagen

12 april 2023
08:45 - 15:00

Wij Techniek

Lees verder

Training: NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP)

9 mei 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu