Concurrenten liggen op de loer voor technici

11.09.2023 Niels van der Horst

Concurrenten liggen op de loer voor technici

Uit de zevende editie van de TechBarometer van het ROVC blijkt dat zeventig procent van de technici aanbiedingen krijgt van andere werkgevers voor nieuw werk. Het onderzoek was onder ruim 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers gehouden en vroeg naar de huidige omstandigheden binnen de technische branche. 78% van de respondenten gaf aan het goed te hebben met de huidige plek en functie, zo publiceert Installatie.

De technici die een vertrek wel overwegen, geven als belangrijkste reden persoonlijke ontwikkeling. 44 procent geeft dat als belangrijkste reden, gevolgd door salaris (36%) en onvoldoende uitdaging (35%).

Meer doen voor behoud
Werkgevers kunnen derhalve meer ondernemen om een werknemer te behouden. 56% van de ondervraagden vindt dat hun organisatie voldoende meedenkt over de mogelijkheden tot verdere ontwikkeling, versus 71 procent van de HR-beslissers.

Loyaal en ambitieus
Directeur van ROVC, John Huizing: “Over het algemeen zijn technici erg loyaal aan hun werkgever. Maar bovenal zijn het gemotiveerde, ambitieuze mensen met een passie voor het vak. Dat moeten we koesteren, zeker in tijden van grote arbeidskrapte.” Tegelijkertijd vindt hij dat werkgevers er alles aan moeten doen om hun goede werknemers te behouden.

Strategisch personeelsinstrument
“Bijvoorbeeld met gerichte opleidingstrajecten die aansluiten bij de doorgroeimogelijkheden en ambities van werknemers. Opleiden vormt een belangrijk strategisch personeelsinstrument, waarmee technici geboeid blijven.”