Een project van:

Circulariteit in noodverlichting

20.05.2022 | Nieuws Nicolien van Loon

Circulariteit in noodverlichting

Ook in de gebouwde omgeving is de energietransitie is een belangrijk thema. Zeker als je bedenkt dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor meer dan 40% van de jaarlijkse energieconsumptie.  De NVFN ligt hun visie omtrent circulariteit toe op hun website.

Volgens de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2021 is het gebruik van led flink gestegen is. 65% van de gebouwen heeft nu led-verlichting en 28% TL-verlichting. Die laatste zijn vooral te vinden in het onderwijs en bij kantoren.

Noodverlichting
Ook bij noodverlichting is er nog steeds ruimte voor verbetering en veel winst te behalen richting de transitie naar led-verlichting. Daarnaast krijgt circulariteit binnen de gebouwde omgeving nog nauwelijks aandacht. Dit strookt niet met de ambitie van Nederland om in 2050 een circulaire economie te zijn.

Besparend
Het is logisch dat noodverlichting steeds vaker led is. Het levert namelijk een besparing op, dankzij de lagere energiekosten en een langere levensduur. De levensduur van bijbehorende accu’s is ook aanzienlijk hoger. Investeringen in led zijn meestal al binnen zo’n vijf jaar terugverdiend, wat zowel de aanschafkosten als installatie betreft.

Energielabel C
De verwachting is dat binnen enkele jaren 100% van de noodverlichting op led werkt. De eis dat kantoren (met een oppervlakte vanaf 100 vierkante meter) minimaal aan energielabel C moeten voldoen in 2023 en in 2030 zelfs Energielabel A, draagt hier aan bij. Kantoren met een hoger energielabel zouden vanaf 2030 niet meer gebruikt mogen worden. 

NVFN stimuleert al jaren het gebruik van led-verlichting in noodverlichtingsarmaturen. Ook het gebruik van groene energie, via eigen zonnepanelen of via de energieleverancier is iets waar NVFN-leden zich hard voor maken. Ook staat circulariteit en hergebruik hoog op de agenda van de NVFN. Componeneten van een noodverlichtingsarmatuur zijn vervangbaar, waardoor de levensduur verlengd kan worden.
 

LED-verlichtingLEDcirculariteitgroene energie

Bedrijvenregister

Agenda

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu