Een project van:

Brandveilig en energiezuinig

04.04.2022 | Actueel Joyce Beuken

Brandveilig en energiezuinig

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zorgt dat iedereen kan wonen in een kwalitatief goed, veilig en energiezuinig huis. In 2022 gaat er rondom de bouwvergunning voor een woonhuis wat veranderen. Meer toezicht en controle in de bouw zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden, dat is wat de overheid wil. Pieter Kremer, directeur van Conduct Technical Solutions, ziet dat brandveiligheid een van de belangrijke onderdelen is.

Zo wordt er een zogenoemde kwaliteitsborger ingeschakeld, een private onpartijdige en onafhankelijke partij die toeziet op de kwaliteit van het bouwwerk. Deze zal het bouwwerk inspecteren en staat daarmee samen met de opdrachtgever, bouwer en gemeente garant voor de kwaliteit. De kwaliteitsborger bekijkt de werkvoorbereiding, ziet of de constructieve gegevens zijn toegevoegd aan het projectdossier door de hoofdconstructeur en of deze voldoen aan het bouwbesluit. Ook wordt er gekeken of er specifieke risico’s zijn en aanvullend wordt beoordeeld of de bekabeling van PV lucht- en waterdicht naar binnengevoerd is.  

Voor deze bekabeling, die door de dakpannen moet worden gevoerd, is het van belang dat er geen slijtage aan de kabelsmantels ontstaat voor de brandveiligheid. Kremer: “Hier komt Conduct om de hoek kijken, want om dit veilig en volledig volgens de Wkb te doen kan men hier de PVtube gebruiken.”

Luchtdoorvoer
Ook bij goed geïsoleerde gebouwen ontstaat bij het door het dak doorvoeren van bekabeling altijd een luchtdoorvoer waardoor warmte ontsnapt of waardoor kou en vocht de woning kunnen binnendringen. Op termijn kan dit zorgen voor vocht en houtrot. Belangrijk is dat er niet zomaar PU-schuim wordt toegepast als waterdichte afdichting. Niet alle PU-schuimen zijn 100 procent waterdicht. Correcter is om te stellen dat schuimen waterresistent zijn in plaats van volledig waterdicht. 

“Met de PVtube is het mogelijk om zonnepaneelbekabeling gescheiden, luchtdicht en brandveilig door een dak te voeren. Een hoogwaardige complete oplossing,” legt Kremer uit.

Luchtdichtheid
Door middel van twee afgesloten – door buizen gekoppelde – doorvoerkappen voorziet PVtube in de strenger wordende richtlijnen. Deze kappen sluiten door middel van rubberen ringen af tegen het dakbeschot. Zo wordt voldaan aan de luchtdichtheid langs de buizen. Om luchtdichtheid dóór de buizen te bewerkstelligen zijn wartels toegepast. Deze buizen zijn standaard overeenkomstig NPR 5310 op een hartafstand van 10 centimeter geplaatst.

Flatroof
PVtube is in combinatie met een speciaal ontwikkelde aluminium manchet toepasbaar als platte dak oplossing én voor zowel DC als AC toepassing verkrijgbaar. Door gebruik van PVtube “flatroof” in combinatie met het draadgoot systeem RoofSupport Home wordt de bekabeling op een garagedak veilig vanaf de panelen naar binnen gevoerd.

Om het makkelijk te maken voor de installateur is de PVtube in een hellend dak op twee manieren te installeren. Zo kan er, door gebruik van de meegeleverde hartafstandsticker,  gekozen worden voor het boren van twee afzonderlijke 32 millimeter gaten. Of men kiest ervoor om een 152 millimeter gat te boren, waarna de PVtube razendsnel geplaatst wordt in combinatie met de door Conduct optioneel meegeleverde RockWool isolatiecilinder. 

Veiligheid
Om de bekabeling veilig door de eerste betonnen gebouwschil te voeren, kan men de daarvoor bedoelde speciale pan – de PVtile – toepassen voor de juiste mechanisch veilige manier van doorvoeren van zonnestroombekabeling door de betonnen dakschil.

conductbrandveiligenergiezuinigbekabelingPVtilePVtubePU-schuim

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu