Blik op parttimers levert goede krachten op

12.01.2023 Niels van der Horst

Blik op parttimers levert goede krachten op


Voor specialist in beveiligingstechniek en communicatietechnologie Evema uit Apeldoorn is het net als voor de andere bedrijven in de technische sector lastig om personeel te vinden. Vanwege continuïteit in klantencontact en service maar ook vanwege de lastigere werkplanning, is het aannemen van parttimers meestal niet de eerste keus. Directeur René Kamphuis zag deeltijdwerkers wel als interessant en gooide het over een andere boeg. Bij hem werken 8 van de 12 krachten parttime.

“Leonie is een van die werknemers,” aldus Kamphuis. ”Zij is bij mij gekomen via de werkcoaches van Wij Techniek en werkt hier nu twee jaar. Wij vinden het contact met hen zo succesvol dat we graag voor de instroom van nieuwe werknemers met hen samenwerken.” Wij Techniek werkt aan de ontwikkeling van iedereen in de installatiebranche en doet dat in opdracht van CNV Vakmensen, De Unie en FNV metaal en ook de werkgeversorganisaties NVKL en Techniek Nederland.

Zij-instromer
Leonie zat anderhalf jaar als zij-instromer in het bestand bij de jobcoaches van Wij Techniek. Kamphuis: “Ze was opgeleid en werkzaam als diëtiste maar wilde graag haar hart achterna de techniek in. Haar vader was elektricien dus ze had wel wat met de paplepel ingegoten gekregen.” Het bleek lastig om ergens binnen te komen of zelfs voor een gesprek uitgenodigd te worden. Kamphuis nodigde haar wel uit voor een kopje koffie, ondanks dat hij wist dat ze nog niet de gewenste kennis had en in haar zou moeten investeren.

Meeloopstage
“Als ik iemand, die graag wil, enthousiast kan maken voor ons vak, waag ik met plezier een poging. Het gesprek was in ieder geval hartstikke leuk en er was ook een klik, dus heb ik haar een weekje meeloopstage aangeboden,” vertelt Kamphuis. Zo kon Leonie kijken wat een monteur bij Evema doet en of die werkzaamheden inderdaad haar hartenwens zouden vervullen.

Diverse werkzaamheden
Leonie zag de monteurs beveiligings- en camerasystemen installeren bij klanten uit het mkb. De match bleek dusdanig dat Leonie wilde en mocht blijven en een bbl-traject is ingegaan. “Onze monteurs doen in de basis alles zelf. Ze leggen de bekabeling aan en de buizen, ze hangen de centrale op en monteren alle componenten af. Daarna volgt het programmeren, in bedrijf stellen en het uitleggen aan de klant. Ja en de monteurs waren positief verrast door Leonie.”

Parttime
Leonie is ook moeder en wilde daarom vier dagen in week werken. Het bbl-traject werd daar op aangepast, waardoor ze nu drie dagen per week op de werkvloer is, één dag leert en één dag vrij heeft. “32 uur per week is onze ondergrens en dat werkt prima. Je ziet ook dat er meerdere parttimers bij ons werken,” vertelt Kamphuis. In januari 2023 hoopt Leonie haar leerwerktraject af te ronden.

Oud stigma
“Ik ben een techneut van origine, ervaar de techniek echt als prachtig vak en ik vind het erg leuk dat vrouwen het ook leuk beginnen te vinden en onze branche in komen. Van mij mogen dat er nog veel meer worden! Het is van oudsher wel een beetje een mannenwereld: vijf dagen per week werken, gaan met die banaan, gas op de plank en vrije dagen doe je maar in het weekend. Dat stigma – en dat het slecht betaalt - is er nog wel maar klopt helemaal niet meer,” aldus Kamphuis.

Vruchtbare weg
“Als je je deur dicht houdt voor mensen die parttime willen werken, loop je natuurlijk ook goeie krachten mis.” Kamphuis geeft aan dat het daarom loont en opweegt tegen de enigszins onhandige situatie dat niet iedereen continu beschikbaar is. “Op een gegeven moment is dat gewoon zo. Iemand is ook geen weken achtereen weg maar gewoon een dag.” Kamphuis is in ieder geval zeer te spreken over deze manier van personeel aannemen. Hij hoopt ook dat mensen Evema zo als fijne plek blijven zien, om als monteur aan de slag te gaan.