Een project van:

Aluminium kabels: een prachtig alternatief

31.03.2022 | Interview Nicolien van Loon

Aluminium kabels: een prachtig alternatief

NEDKAB, de groothandel gespecialisseerd in bedrading en bekabeling op laagspannings- en middenspanningsgebied presenteert zichzelf als een innovatief en vertrouwd bedrijf. En met recht. Met een bedrijfshistorie die 35 jaar teruggaat, zijn ze een bekend gezicht in de industrie. Het productieonderdeel NEDKAB MPE zorgt ervoor dat ze vooroplopen in de markt.

De groothandel omvat een breed scala aan draden en kabels, van geharmoniseerde kabels tot installatiekabels, van middenspanningskabels tot stuurstroomkabels tot datakabels en ga zo maar door. Eén type materiaal heeft hun speciale aandacht weten te vangen, vertelt Ton Peters, sales manager bij NEDKAB.

“Waar we in uitblinken zijn aluminiumkabels. Hoewel de geleidingskracht van aluminium lager is dan van koper, is de prijs ook significant lager. Met de stijgende grondstofprijzen zien we dat koper en aluminium steeds verder uit elkaar liggen wat betreft kosten en dat maakt aluminium steeds interessanter. Door de lagere geleidingskracht zijn de kabels wel één of twee stappen groter dan koperen bekabeling. Waar wij voornamelijk aan leveren is de tuinbouw, maar ook PV-daken en velden als ook utiliteit en industrie. Daar waar grote vermogens gevraagd worden wordt aluminium interessant.”

Missie
Peters spreekt over de missie die het bedrijf zich gesteld heeft. “We willen mensen bekend laten raken met de aluminiumkabel. Het is een prachtig alternatief met een mooie return on investment, waar wij al zo’n tien tot vijftien jaar ervaring mee hebben. Maar we hebben ook jarenlange expertise op het gebied van koperen bekabeling, dus daarover kunnen bezoekers, zoals bijvoorbeeld utiliteitsinstallateurs ook bij ons langskomen met al hun vragen.”

Krachtenbundeling
NEDKAB vindt zijn oorsprong in drie verschillende bedrijven die in 2019 gefuseerd zijn. Peters haalt de geschiedenisboeken erbij. “Het begon 35 jaar geleden met Hokamo. Dat was een voorraadhoudende groothandel, gespecialiseerd in de bewerking en verkoop van elektrakabel en toebehoren. Toen kwam Cabsol, eveneens een groothandel, maar deze legde zich toe op een breed scala aan kabelproducten.

NEDKAB was op dat moment de producent die aan Cabsol leverde. Bij de fusie hebben we besloten om onder de naam NEDKAB door te gaan. Het productiebedrijf bestaat nog wel, onder de naam NEDKAB MPE, waarbij de MPE staat voor Manufacturing, Projects en Exports.”

Voorraad en service
De nadruk ligt voor NEDKAB echt op voorraad. Het bedrijf heeft een groot magazijn en relatief weinig mensen op kantoor. “We bedienen onder andere bouwplaatsinrichters, aannemers en industrieel installateurs. Deze komen met name uit Nederland, maar we hebben ook enkele buitenlandse klanten.

"We hechten veel waarde aan service. Zo ondersteunen we met onze kennis en denken we mee om oplossingen te vinden. Maar ook aan de praktische kant is service voor ons belangrijk. Denk hierbij aan het op maat snijden van bekabeling, eventueel geassembleerd met contactmateriaal en het kosteloos laten ophalen van haspels. En altijd staat veiligheid voorop; onze producten voldoen aan alle vereiste certificeringen en zijn onze kabels conform de CPR – NEN8012.”

Nedkab neemt deel aan de vakbeurs Solar Solutions International. Bezoek hen op stand E25. Bestel hier gratis tickets met de code ELEKTRO365.
 

kabelbekabelinggroothandelbedradingelektrische bekabelingCPRnenNEN-8012CABSOLNEDKAB B.V.HOKAMOkabelproducent

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu