Een project van:

Alle kleuren verzamelen

27.01.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Alle kleuren verzamelen


Voor de meest recent ontwikkelde groep optische sensoren en lichtbronnen is het van groot belang dat ze zeer veel verschillende kleuren licht tegelijk kunnen leiden naar een doel.

Het Optic-programma komt met innovaties op het gebied van optische onderdelen zoals spiegels en lenzen met geheel vrije vormen én nieuwe manieren om lichtgolven in de correcte vorm te krijgen, zo staat te lezen op Engineersonline.

Grote groep deelnemers
De deelnemende kennisinstellingen zijn TU Delft, ARCNL, TU Eindhoven, VU Amsterdam en Universiteit Twente. De groep bedrijven die participeert bestaat uit Addoptics, TNO, Anteryon, ASML, Lumileds, Demcon, JMO en Signify. Onder leiding van prof. Dr. Willem Vos van de Universiteit Twente gaan onderzoekers de energie-efficiëntie van halfgeleiderchips met deze technologie vergroten. Dat gebeurt door ze nauwkeuriger te maken, door het verhogen van de lichtopbrengst van witte ledlampen en door het ontwikkelen van nauwkeurigere satellietsensoren. Die zouden bijvoorbeeld agrarische en andere type bedrijven kunnen helpen met het preciezer bepalen van de stikstofuitstoot.

106 onderzoekers
Dit jaar is een budget van 27 miljoen beschikbaar voor het programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van dat bedrag is 23 miljoen euro afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en 4 miljoen komt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In totaal zijn 115 bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties betrokken die een kleine 12 miljoen euro uit eigen kas bijdragen. Dit budget stelt 106 onderzoekers in staat de komende jaren aan het werk te gaan.

optic-programmanwospiegellens

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Bewust Veilig Dag 2023

29 maart 2023
09:00 - 17:00

Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland

Lees verder

Training: NEN 3140: Installatie- /werkverantwoordelijke laagspanning

5 april 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Event: Wij Techniek Ontmoetingsdagen

12 april 2023
08:45 - 15:00

Wij Techniek

Lees verder

Training: NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP)

9 mei 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu