Een project van:

Aantrekkelijke binnenstad

10.01.2022 | Innovatie

Aantrekkelijke binnenstad

Monumentale panden, historische kerken en eeuwenoude pleinen: Deventer heeft een centrum waarvan ieder cultuurhistorische hart sneller gaat kloppen. Overal staan er gebouwen en objecten die de rijke geschiedenis van Hanzestad onthullen.

Het monumentale karakter van de stad brengt een levendige uitstraling met zich mee. Een sfeer die de gemeente Deventer met behulp van verlichting naar een hoger niveau heeft getild. Signify werd nauw bij deze plannen betrokken en nam Livingprojects in de arm voor de technische uitwerking van het masterplan. Om de levendigheid van diverse routes naar de binnenstad te verbeteren en vergroten, ontwikkelde Dick Rutten van Signify een ‘Lichtleidraad Binnenstad Deventer’. Het DNA van de stad werd daarbij als uitgangspunt genomen, dus alle lichtoplossingen dragen bij aan het versterken van de identiteit van Deventer en haar historische karakter, het optimaliseren van de sfeer op straat op specifieke locaties, het creëren van focus op belangrijke routes en het verwonderen van bewoners en bezoekers door interactiviteit.

Langer blijven
Alle lichttoepassingen zijn ontwikkeld vanuit het idee om de verblijfsduur van de bezoeker in de binnenstad van Deventer te verlengen. Dat is onder andere zichtbaar geworden bij hotel FINCH, de Zandpoort en binnenkort ook bij de Smidsgang. Als onderdeel van het masterplan werd de Keizerstraat als belangrijke entree richting de stad opnieuw ingericht. Hierdoor is de toegang en de route naar het historische centrum nog aantrekkelijker geworden, mede dankzij gobo-projecties bij de Schouwburg en het fraaie zicht dat boetiekhotel Finch biedt. Livingprojects mocht de buitengevel van dit monumentale pand verlichten. De uitdaging was om de karakteristieke bijzonderheden en historische details van het gebouw op hun best uit laten komen. Voor de oplossing werd gekozen voor Color Kinetics eW Graze en eW Burst armaturen. Net zoals de Keizerstraat werd ook de Zandpoort met behulp van lichttoepassingen een meer opvallende entree en route naar de binnenstad, alles geheel volgens het typerende Deventer karakter.

Smidsgang
Een andere entree tot het centrum van Deventer staat voor januari 2022 gepland: de Smidsgang. Op dit moment is het nog niet bepaald een visitekaartje, maar daar komt verandering in. Volgens het lichtplan wordt er met een custom-made lichtoplossing boven de Smidsgang een effect gecreëerd dat doet denken aan een sterrenhemel. Het Lux Lab ontwikkelde hier een visual voor. Om gestalde fietsen in de Smidsgang te voorkomen en het gebruik van de nabij gelegen fietsenstalling te stimuleren, realiseerde Livingprojects ook een fietssymbool. Bij de uitwerking van de lichtplannen voor zowel de Smidsgang, als de Zandpoort en de gobo-projecties in de Keizerstraat, werd naast Livingprojects ook Arjen van der Cruijsen in opdracht van Signify betrokken.

Veilige tunnel
Hoewel de Veentunnel geen onderdeel is van de plannen voor de karakteristieke binnenstad van Deventer, kreeg het wel een make-over met functionele en dynamische verlichting. Het doel was een aantrekkelijke uitstraling, maar ook om de energiezuinigheid en veiligheid vergroten. Doordat de Veentunnel uit twee delen bestaat, hadden weggebruikers vooral bij intreding van zonlicht het gevoel een ‘zwart gat’ in te rijden. Dat is nu verleden tijd dankzij de toepassing van een functionele lichtoplossing van Signify, een veilig en duurzaam led-tunnelverlichtingssysteem. Met behulp van een camera wordt het verlichtingsniveau in de tunnel geregeld. Hoe lichter het buiten is, hoe meer licht er ook nodig is in de tunnel. Extra voordeel voor de gemeente Deventer: sinds de camera hier hangt, houden meer automobilisten zich netjes aan de snelheid.

Bewoners bekennen kleur
Naast functioneel licht, werd er ook gekleurde ledverlichting van Color Kinetics toegepast voor extra sfeer en dynamiek. Bewoners van Deventer hebben vanuit een klankbordgroep meegedacht over de kleurscenario’s in de tunnel. Naast de seizoenskleuren is er een jaarkalender met extra kleurscenario’s gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens de thuiswedsstrijden van Go Ahead Eagles, bijzondere evenementen en feestdagen. De kleuren kunnen op afstand door Livingprojects worden aangepast. Omwonenden reageren positief: de tunnel oogt frisser en veiliger. Het hele plaatje zorgt voor een prettigere leefomgeving.

 

LEDverlichtingopenbare verlichtingdeventerstadsverlichting

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Amsterdam Light Festival

1 december 2022 - 22 januari 2023
17:00 - 23:00

Amsterdam Light Festival

Lees verder

Training: Kennissessie Lichthinder

19 januari 2023
09:30 - 17:00

NSVV

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Solar Solutions International

14 maart 2023 - 16 maart 2023
10:00 - 17:00

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu