Een project van:

4 op de 5 Nederlanders heeft een slim apparaat

23.12.2022 | Nieuws Niels van der Horst

4 op de 5 Nederlanders heeft een slim apparaat

Ruim tachtig procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben een of meerdere slimme met internet verbonden apparaten of systemen in huis, meldt het CBS.

Met name smart tv’s, slimme meters voor gas, water of elektriciteit zijn veel in gebruik. Van slimme verlichtings- en beveiligingssystemen en huishoudelijke apparatuur is het gebruik de afgelopen twee jaar min of meer verdubbeld.

Slimme apparaten en systemen in huis
Koelkasten, speakers, auto’s en nog veel meer apparaten kunnen verbinding hebben met internet. Deze systemen en apparatuur ontvangen en versturen online gegevens. Dit vormt wat wel het ‘internet der dingen’ wordt genoemd. 60 procent van de Nederlanders heeft een smart tv en 55 procent gebruikt een slimme gas-, water- of elektriciteitsmeter die je op afstand of met een app kan bedienen of lezen. Een kleine 40 procent gebruikt virtuele assistenten als Google Home, Siri, Amazon Alexa en Bixby via een app of slimme speaker of ander slim audiosysteem.

Accessoires en huishoudelijke apparaten
In de periode 2020-2022 zijn mensen twee en een half keer zoveel slimme huishoudelijke apparatuur gaan gebruiken: 15 procent ten opzichte van 6 procent. In vergelijking met 2020 bezat ook een grotere groep mensen slimme beveiligingssystemen en verlichting. In 2022 had de helft van de Nederlanders een slim accessoire zoals een draadloze koptelefoon, smartwatch of fitnesstracker. In 2020 was dit drie keer minder met 17 procent. Het gebruik van gezondheidsapparatuur als een bloeddrukmeter of weegschaal die met internet zijn verbonden, is van 5 naar 12 procent gestegen.

Problemen of geen behoefte
De apparatuur en systemen zijn niet altijd slim. Een op de vijf mensen ervaart problemen bij installatie, het instellen of het koppelen van slimme apparaten. 5 procent kreeg te maken met privacy- of beveiligingsproblemen door een hack of het zonder toestemming delen van gegevens. Verder is niet iedereen overtuigd om slimme apparatuur en systemen te gaan gebruiken. Van de niet gebruikers gaf ruim 80 procent aan er geen behoefte aan te hebben. Een kwart van de ondervraagden noemden zorgen over de beveiliging en privacy of de hoge kosten als reden.

slimme apparatenslimme systemencbs

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu