26.01.2023 | Interview Niels van der Horst
“We zitten midden in de energietransitie en overal om je heen hoor je dat er een tekort is aan vaktechnisch personeel. De opleidingen van scholen sluiten niet meer aan, dus het is passen en meten om de juiste man of vrouw op de juiste plek te krijgen,” schetst Mateusz van Strien de uitgangssituatie toen hij eind 2019 besloot een onderdeel van de oplossing van omschreven probleem te worden. Inmiddels is Omexom Institute in Assen een feit en draait het volle klassen en worden nieuwe krachten klaargestoomd voor Omexom zelf maar ook voor opdrachtgevers als TenneT en zelfs voor concurrenten.
Van Strien is cliëntmanager bij Omexom NL in Assen dat specialist is in hoogspanningstechniek en oplossingen ontwikkelt voor alle partijen die elektriciteit opwekken, transformeren en distribueren. Tijdens een zogeheten Professionals Programma bij moederorganisatie VINCI Energies gaf Van Strien bij een eindpresentatie in het bijzijn van de directie aan hoe Omexom kon verbeteren in de zoektocht naar geschikt technisch personeel. “Hoe mooi zou het zijn als wij een eigen leerinstituut zouden hebben,” luidde zijn boodschap. Hij mocht een plan schrijven, presenteerde dat vervolgens met succes, waarna de middelen werden vrijgemaakt om het uit te voeren.
Nieuwe specialisatie
Hoogspanning was binnen technische opleidingen niet meer dan een onderdeel van een vak binnen het vaktechnisch onderwijs. Van Strien: “Daarna was het ‘loop mee en geef je ogen goed de kost’. Omexom Institute bestond al in andere landen maar nog niet in Nederland.” Het initiatief van Van Strien betekende een volgende maar ook nieuwe exponent van het Omexom Institute vanwege haar doelstelling om personeel in de hoogspanningssector op te leiden. “We hebben samenwerking gezocht met het Deltion College in Zwolle. Dat college verzorgt de theorie en accreditatie en het Omexom Institute heeft de praktijkruimte gerealiseerd.” Samen vormen ze de vakopleiding die de techniekstudent als specialisatie kan kiezen.
Tientallen nieuwe krachten
Omexom Institute in Assen is begin 2021 gestart met hun hoogspanningsopleiding. Het traject kent één lesdag per week en duurt twintig weken. “Inmiddels hebben wij zo’n zestig mensen in dit traject opgeleid, waarvan zo’n tien procent vrouw is,” vertelt Van Strien. “Wij onderscheiden binnen het werk twee disciplines. Het primaire werk betreft het monteren van staalconstructies en is relatief zwaar werk. De secundaire werkzaamheden betreffen de besturing en de beveiliging van hoogspanningssystemen.”
Focus op veiligheid
Hoe gevaarlijk is hoogspanning eigenlijk? Van Strien: “Op zich valt dat wel mee, als je maar weet waar je het over hebt. Hoogspanning zie je niet en ruik je niet, dit voel je alleen.” En dan is het te laat. Aanraking is levensgevaarlijk en veel focus ligt op veiligheid en het voorkomen daarvan. “We maken altijd veel lol op projecten maar op het moment dat er veiliggesteld moet worden, is iedereen serieus. Een belangrijk deel van de opleiding gaat hier ook over. Met hoogspanningstechniek werk je aan de basis van onze stroomvoorziening”
Mogelijke uitbreidingen
Zijn werk bestaat inmiddels voor de ene helft uit zijn werkzaamheden als clientmanager en de andere helft besteedt hij aan het opleidingsinstituut. Momenteel worden mogelijke verbeteringen en uitbreidingen van de vakopleiding onderzocht, Mogelijk zijn er andere landen, waar Omexom actief is en een dergelijke opleiding vruchtbaar kan zijn. Daarnaast zouden Van Strien en consorten ook binnen Nederland de opleiding verder willen uitbouwen. “Om het complete palet aan te kunnen bieden, kijken we ook naar middenspanning als vak – dat is 1000V-50.000V, daarboven is hoogspanning - en wat daarvoor moet gebeuren om het toe te voegen. Maar goed, dat betekent een volgende of uitbreiding van de huidige praktijkruimte en het kostenplaatje van al die plannen moet ook nog kloppen.” Daarnaast wordt bekeken welke marketing- en publiciteitsmogelijkheden de toestroom van studenten verder kunnen bevorderen.
Het succes van Van Strien was twee vrouwelijke collega’s van de communicatieafdeling opgevallen. Zij nomineerden hem voor de verkiezing van Techniekheld 2022, wat een onderdeel is van het iLinqs-festival. Met succes want in juni vorig jaar werd hij door zijn bijdrage aan de technische sector uitgeroepen tot Techniekheld van het jaar.
Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland
NEN
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!