Een project van:

“Verbazingwekkend hoe vaak er geld wordt weggegooid”

18.05.2023 | Interview Niels van der Horst

“Verbazingwekkend hoe vaak er geld wordt weggegooid”
© NedKab


“Aluminiumkabels zijn ons specialisme en er is best veel over te vertellen. Iedereen kent de traditionele koperkabels. Voor het elektriciteitsnet gebruiken netbeheerders al sinds jaar en dag aluminiumkabels. Ongeveer een jaar of vijftien geleden zijn wij ook voor andere kabeltoepassingen begonnen met de kabels van aluminium te maken,” vertelt Ton Peters, sales manager bij NedKab.

Ook al heeft aluminium een wat hogere weerstand dan koper en zijn er daardoor dikkere kabels nodig, de uiteindelijke benodigde kabel is met aluminium toch lichter en vaak een stuk goedkoper. “Energiemaatschappijen moeten zulke lange stukken leggen dat het dan veel geld scheelt wanneer ze aluminium gebruiken. De markt is vrij conservatief maar je ziet vanwege de voordelen nu op steeds meer plekken het gebruik van aluminium toenemen.” In eerste instantie gebruikten vooral tuinbouwinstallateurs de aluminiumkabels voor installaties in kassen waar veel stroom nodig is. “Nu zie je bij de PV-velden die geïnstalleerd worden, voor het deel dat van de omvormer naar de trafo gaat, ook steeds meer aluminiumkabels ingezet worden,” aldus Peters. Het aantal toepassingen en installateurs waarvoor aluminium wordt geleverd, groeit.

Twee stappen dikker
“Vuistregel bij aluminium kabels is dat je twee stappen dikker moet gaan dan bij koper,” legt Peters uit. “Dus daar waar je een 95 kwadraat koperkabel wil gebruiken, kom je uit op 150 kwadraat aluminium. Maar zelfs dan is het nog ongeveer de helft goedkoper, waarmee het financieel interessant is.” Aandachtspunt is dat de aansluiting iets anders moet worden aangelegd. Koper is een edelmetaal, aluminium niet. “Die verdragen elkaar niet, wat de aansluit-benodigdheden uiteindelijk iets duurder maakt. Bij korte stukken is de besparing dan minder. Die iets andere manier van aansluiten is overigens geen hogere wiskunde en werkt in principe hetzelfde.”

Flinke besparing
Nu NedKab meer delen van de markt aan het benaderen is, klinkt wel eens het geluid dat aluminium niet geschikt zou zijn. “Natuurlijk zijn koperkabels goed, maar ik verbaas me nog steeds over hoe vaak er geld wordt weggegooid in gevallen waar je net zo goed aluminiumkabels kan toepassen.” Peters vertelt dat waar grote(re) vermogens en langere stukken gevraagd worden, de aluminiumkabel interessant wordt. “Bij 10 kwadraats moet je nog naar 25, dus meer dan een verdubbeling van je materiaal. Maar bij 25 moet je naar 50, wat wel al de moeite is, en vanaf daar wordt het minder dan een verdubbeling, zoals bijvoorbeeld van 70 naar 120 kwadraats.” Een kabel die bijvoorbeeld een kantoorpand met een trafo 80 meter verderop moet verbinden, kost dan in plaats van 80.000 nog maar zo’n 36.000 euro.

Gewicht
Niet lastig maar wel van belang is om aluminium weg te houden van vocht, waar het wat kwetsbaar voor is. Bij oxidatie blijft koper geleiden, aluminium niet. In zee is het daarom wellicht niet dé oplossing, ook al omdat een aluminiumkabel ondanks zijn grotere dikte, lichter is, waardoor deze mogelijk niet goed blijft liggen. Uiteraard is dat wel weer een flink voordeel voor een installateur die minder hoeft te tillen. “Ik herinner me een project in een grote hal van een bedrijf waar een kabel gelegd moest worden. Daar moest de kabel een kleine honderd meter overbruggen,” vertelt Peters. Van de hoofdverdeler naar een onderverdeler en vervolgens omhoog naar het plafond, ging het in een kabelgoot naar het einde van het gebouw en daar weer naar beneden. “Die hal kan zo zes meter hoog zijn en het ging hier om een vijftal 185 kwadraats aluminium, wat ze anders met vijf koperkabels van 120 hadden gedaan. Die aannemer vertelde dat hij dit vanwege het gewicht nu met twee man kon doen waar hij er met koper vier nodig had.”

Project
Peters: “Voor een PV-project in de Betuwe tussen de A15 en de Betuwelijn zijn we op een traject van 12 kilometer lang en 200 meter breed bezig met het leggen van kabels. Dat is relatief smal waardoor er veel meters nodig zijn om de boel bij elkaar te krijgen. Het gaat om rijen zonnepanelen die allemaal aan elkaar gelust zijn. Aan het einde van zo’n rij heb je een bult stroom die moet worden omgezet van DC naar AC. Al die rijen die dwars - dus in de breedte - liggen, moeten ook allemaal bij elkaar in één trafohuisje komen. Per huisje is de capaciteit ongeveer 12000 kW en dat moet allemaal naar het net. Dat gaat uiteindelijk via zes huisjes die weer naar een groter huisje gaan. De bekabeling gaat dan niet met één kabel maar dan moet je denken aan bijvoorbeeld zes kabels die parallel liggen om één huisje te bedienen.

Duurzamer en overzichtelijker
Koper wordt gedolven en is niet onbeperkt te vinden. Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet wat overvloedig aanwezig is op de aarde. Bauxiet heeft een lager smeltpunt waardoor het zich makkelijker laat verwerken. “Een ander aspect zijn de prijsschommelingen. Koper fluctueert nogal dus als je een project nu aanbiedt en over een half jaar uit gaat voeren kan de prijs een stuk hoger liggen. Bij NedKab zetten we er altijd bij dat de uitvoering gedaan wordt met de dan geldende prijzen, ook wanneer het in het voordeel van onze klant is. Dat schommelen vinden klanten soms wel eens lastig. En bij aluminium heb je dat nauwelijks.” Koper is momenteel 8 euro per kilo, aluminium ongeveer 3.

aluminiumkabelnedkabtrafokabeldiktebesparing

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu