Een project van:

‘Zonnepanelen zijn sexy’

08.07.2021 | Column Wil van Ophem

‘Zonnepanelen zijn sexy’

Tienduizenden huis- en gebouweigenaren zijn in de ban van zonnepanelen. PV-installaties hebben een bijzondere plek in de methoden van duurzame en energie energiebesparende maatregelen; ze zijn sexy. Het licht van zo’n benaming straalt af op de erkende pv-installateur. Kwaliteit en sexy gaan voortaan samen!

Zonnepanelen liggen onder een vergrootglas. Het begint al bij het plaatsen. Voorbijgangers en buren zien op de daken de halsbrekende toeren van PV-installateurs. Mijn vriendin vindt het stoer werk; sexy ook. Althans, als de installateurs zijn gezekerd tegen vallen (is dat niet zo, dan vindt ze de installateurs maar dom).

En dan het resultaat van zonnepanelen. Vincent Dekker van De Trouw schrijft: “Die mooi glimmende panelen kan ik zien, kan ik aanraken, kan ik mee pronken, kan ik een hobby van maken. Ze zijn gewoon sexy.” Dekker trekt een vergelijking met muurisolatie. Huis- en kantooreigenaren investeren liever in zonnepanelen dan in muurisolatie, terwijl muurisolatie veel lucratiever is. “Waarom?” vraagt Dekker zich af: “Ik denk dat zonnepanelen 'leuk' zijn. Je ziet ze op je dak, en je ziet in je meterkast wat ze voor je doen. Ik kijk dagelijks op de meter om te zien hoe het gaat, vul dat in op websites, houd er spreadsheets over bij, vergelijk met vorige week, maand, jaar, vergelijk met panelen van anderen.”

En zo kijken eigenaren van woningen en gebouwen in feite praktisch dagelijks door het vergrootglas of uw werk als PV-installatiebedrijf goed is gedaan. Is dat niet zo – of erger nog – staan ze in brand, dan roept dit bij opdrachtgevers meer boosheid, irritatie en schaamte op, dan bij onzichtbare installaties. Maar! Doen de zonnepanelen wat ze behoren te doen, dan is grote lof uw deel. Met andere woorden: de kwaliteit van PV’s is sexy.

De PV-installateur kan stevig pronken met zijn vak en zijn kwaliteit. Daarmee ligt óók de InstallQ-erkenning voor zonnepanelen onder een vergrootglas. Want voldoen de huidige pv-erkenningen aan de huidige wet- en regelgevingen? En wat hebben we afgelopen jaren geleerd van de vele toepassingen, maar ook ongevallen of falen in de praktijk? Mede om die reden is de InstallQ-erkenningsregeling voor zonnepanelen herzien. U kunt over de erkenning en de benodigde kwalificaties lezen op de site van InstallQ onder het vakgebied Energie/Milieu/Zonnestroomsystemen.

De vernieuwde erkenning sluit onder meer aan op de toekomstige Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). De Wkb legt ook andere InstallQ-erkenningen onder het vergrootglas die we mede daarom allemaal gaan herzien. In die zin lopen PV-installateurs op de troepen vooruit in veiligheid, kennis en kwaliteit. Dat is óók al sexy.

pvzonnepaneleninstallqerkenning

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu