DAGLICHT MET HET BIOLUX HCL-SYSTEEM: BETERE VERLICHTING OP SCHOOL

17 januari 2023

DAGLICHT MET HET BIOLUX HCL-SYSTEEM: BETERE VERLICHTING OP SCHOOL

MEER FLEXIBILITEIT EN VERBETERING VAN HET WELZIJN VAN LEERLINGEN EN LEERKRACHTEN IN DE SCHOOLKANTINE

DE UITDAGING

De kantine van de school is een ruimte met beperkt daglicht. Dit gebrek aan daglicht maakte het een onaangename en oncomfortabele plek om te zijn. Aanvankelijk bestond het project uit het creëren van een glazen dak op ongeveer zes meter hoogte om het natuurlijke licht via het plafond binnen te laten. De technische en economische beperkingen waren echter te groot voor dit project.

DE OPLOSSING

Het BIOLUX HCL-systeem van LEDVANCE was de eenvoudigste oplossing om te implementeren. Het BIOLUX HCL-systeem van LEDVANCE, met zijn intuïtieve afstelling van verschillende verlichtingsmodi, maakt het zeer eenvoudig om verlichting te krijgen die aangepast is aan elke situatie en die het natuurlijke verloop van het daglicht volgt (variatie van kleurtemperatuur en lichtstroom tegelijkertijd). Een BIOLUX HCL CONTROL UNIT en vijfentwintig BIOLUX HCL PANELS werden in de kantine geïnstalleerd. De LEDVANCE BIOLUX HCL PANEL-armaturen en de bijbehorende BIOLUX HCL CONTROL UNIT communiceren draadloos via Zigbee 3.0. Koppelen is eenvoudig en intuïtief en vereist geen gereedschappen. De homogene verlichting van de panelen, de verblindingsvermindering van UGR ≤14 en het flikkervrije licht zorgen voor een optimaal gebruikerscomfort.

DE VOORDELEN

De vijfentwintig BIOLUX HCL PANEL-armaturen en de BIOLUX HCL CONTROL UNIT communiceren eenvoudig en draadloos: een perfecte oplossing voor renovatie (geen extra kabels, niet boren enz.). De gepatenteerde HCL-technologie van LEDVANCE, gecertificeerd door een onafhankelijke instantie, volgt de natuurlijke verlichtingsbehoeften van mensen. Het past de kleurtemperatuur en de lichtstroom automatisch aan het natuurlijke daglichtpatroon van de installatielocatie aan. Zo wordt het natuurlijke dag-nachtritme van gebruikers gerespecteerd. Hierdoor ontstaat het door de architect gewenste 'lichtput'-effect.

SAMENVATTING

De verlichtingsinstallatie in de kantine van de ENSEGID-school in Bordeaux (Frankrijk) bestaat uit vijfentwintig BIOLUX HCL PANEL-armaturen en een bijbehorende BIOLUX HCL CONTROL UNIT die de ruimte van natuurlijke en comfortabele verlichting voorzien. De BIOLUX HCL PANEL-armaturen geven de indruk van een glazen dak waardoor de variaties van het daglicht zichtbaar worden: de kleurtemperatuur en de lichtstroom worden automatisch aan de ruimte en het uur van de dag aangepast. Leerlingen en leerkrachten kunnen ook de verlichtingsmodus selecteren die past bij waar ze mee bezig zijn en die hun concentratie of ontspanning bevordert. Hierbij wordt het natuurlijke dag-nachtritme gerespecteerd.

"Dit lichtmanagementsysteem sluit goed aan bij deze kantine. Vooral de Relax-modus komt tot zijn recht in deze ruimte door bij te dragen aan een ontspannende sfeer. De automatische dynamische aanpassing van het kunstlicht overdag aan het natuurlijke verloop van het daglicht verbetert het welzijn aanzienlijk, vooral in de winter, wanneer de dagen donkerder zijn. Het systeem wordt gewaardeerd én gebruikt." aldus Alain Dupuy, directeur van de ENSEGID-school

Dit artikel is 17 januari 2023 geplaatst door: LEDVANCE Benelux B.V.