BETER LICHT VOOR MENS EN DIER OP DE GEITENBOERDERIJ

27 december 2022

BETER LICHT VOOR MENS EN DIER OP DE GEITENBOERDERIJ

Wat is bereikt met dit project? Verbetering van de arbeidsomstandigheden van de boer en het welzijn van de geiten plus energiebesparing dankzij de LEDVANCE damp proof special-armatuur.

DE UITDAGING

De geitenstal heeft een grote hal voor het fokken en melken van geiten. Deze hal wordt blootgesteld aan hoge temperatuurschommelingen, stof, ammoniak en vochtigheid. In een dergelijke faciliteit zijn robuuste, ammoniakbestendige armaturen nodig om de juiste verlichting te bieden voor deze veeleisende omgeving. Met de tijd en de blootstelling aan ammoniak verloren de oude armaturen met conventionele fluorescentiebuizen hun robuustheid en waren ze niet langer waterdicht genoeg. Bovendien waren hun energieverbruik en onderhoudskosten hoog. Deze boerderij heeft ook een eigen installatie voor de productie van geitenkaas. Daarom waren er LEDVANCE Damp Proof armaturen nodig die waren aangepast aan een voedselverwerkende omgeving.

DE OPLOSSING

In de hallen en de kaasproductiefaciliteit werden de traditionele lichtbronnen vervangen door DAMP PROOF SPECIAL 1500-, 50W-, IP66-, en IP69K-armaturen die een gelijkmatig en comfortabel licht voor de geiten bieden. Deze volledig afgedichte, ammoniakbestendige armaturen zijn ook waterdicht en dus geschikt voor de voedselverwerkende omgeving zoals de kaasproductie.

DE VOORDELEN

Door haar hoge bestendigheid tegen veeleisende omgevingen is de ammoniak-, stof- en waterbestendige LEDVANCE DAMP PROOF SPECIAL-armatuur perfect voor deze toepassing. Dankzij beschermingsgraad IP69K kunnen ze worden gewassen met een hogedrukreiniger. Deze DAMP PROOF SPECIAL IP69K-armaturen voldoen ook aan de normen van de IFS (International Featured Standard Food) en de BRC (British Retail Consortium). Aangezien de lactatie en de vruchtbaarheid van geiten ook worden beïnvloed door de verlichting, wordt een minimale lichtintensiteit van 200 lux aanbevolen. De prestaties van de geïnstalleerde DAMP PROOF SPECIAL-armaturen verbeteren ook het welzijn van de geiten: zeer lage flikkering <1%, lichtrendement van 130 lm/W, lichtstroom die tot 6500 lm bereikt. De installatie was zeer eenvoudig, snel en werd uitgevoerd zonder speciaal gereedschap. Bovendien kon de klant dankzij de led-technologie tot 55% energie besparen.

SAMENVATTING

Deze boerderij is nu uitgerust met verlichting die perfect is aangepast aan de landbouwomgeving. De eigenaar is tevreden en kan nu in aangename omstandigheden werken. De geiten profiteren ook van de goede verlichting, die een positief effect heeft op hun gezondheid, welzijn en melkproductie.

"Wij hebben een aanzienlijke verbetering van de verlichting in vergelijking met de oude armaturen die waren uitgerust met conventionele fluorescerende buizen die niet doeltreffend genoeg waren. Het werken daar is nu veel aangenamer", aldus Michael Eber, eigenaar van de geitenboerderij

Dit artikel is 27 december 2022 geplaatst door: LEDVANCE Benelux B.V.